Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Δημοτικής Κίνησης: «ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ»




 
Στις 02.02.14 σε δημόσια ανοικτή και μαζική συνέλευση, διάφορες συλλογικότητες, ανένταχτοι αριστεροί, αγωνιστές και δημοκράτες από το χώρο του Ηρακλείου, συγκροτήσαμε την αριστερή αντικαπιταλιστική μας δημοτική κίνηση, προσδίδοντας σε αυτήν το όνομα «ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ».  Ένα όνομα που εκφράζει την αποφασιστικότητα και την θέληση μας να διεκδικήσουμε μαχητικά την ζωή που  μας αρνούνται, αρνούμενοι ταυτόχρονα την μίζερη και άθλια ζωή που μας δίνουν.  Ένα όνομα που δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της παράταξής μας, και εκφράζει  την ενότητα και την αντιστοιχία του με το περιεχόμενο της δράσης μας.

Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και κοινωνικής βαρβαρότητας οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές του 2014 πραγματοποιούνται σε μια χρονική περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Το έγκλημα των τεσσάρων μνημονίων, η κοινωνική βαρβαρότητα, η αυταρχική αντιδημοκρατική και ρατσιστική επίθεση και η εγκληματική  δράση των νεοναζί της χρυσής αυγής προδιαγράφουν ένα ακόμη ζοφερότερο μέλλον για τα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση εξελίσσεται όλο και περισσότερο φέρνοντας σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας .  Η κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση βαθαίνει, ενώ το χυδαίο success story της κυβέρνησης καταρρέει σα χάρτινος πύργος με την ανεργία να βρίσκεται στο 30%, και 60% στην νεολαία, την υγεία, παιδεία, ασφάλιση να διαλύονται και το δημόσιο πλούτο να ξεπουλιέται στους απανταχού επενδυτές και καιροσκόπους. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τα εκάστοτε δεξιά και «αριστερά» της δεκανίκια συνεχίζει πιστά στο δρόμο της πολιτικής των μνημονίων φέρνοντας νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η ακόμη μεγαλύτερη φοροληστεία, η πλήρης διάλυση του πρωτοβάθμιου συστήματος δημόσιας υγείας κλπ. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ υλοποιούν σχέδιο εξόντωσης του λαού με σκοπό να διατηρήσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και να σώσουν τις τράπεζες, με πρόφαση την αποπληρωμή του χρέους.

Η πολιτική των μνημονίων υλοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό έχουν οι Δήμοι, ειδικά μετά την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Προγράμματος Καλλικράτη». Ο «Καλλικράτης» στα τρία χρόνια εφαρμογής του αποδείχτηκε ότι αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων και μετατροπής των ΟΤΑ σε τοπικό κράτος, έκφραση του κεντρικού κράτους και του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταργώντας σχεδόν κάθε έννοια αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης. Εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος. Ο περιορισμός και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των ΟΤΑ στο γενικότερο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και το ανώτατο όριο δαπανών, ακυρώνει κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, καταργεί θεμελιώδεις δομές, εκτινάσσει τη δημοτική φορομπηξία, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί κάθε κοινωνική υπηρεσία, ανοίγει τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ.  Κεντρικό κράτος και ΟΤΑ σε ρόλους συμπληρωματικούς, έρχονται να εγκαθιδρύσουν την δικτατορία της αγοράς σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας, αξιοποιώντας ένα ευρύ οπλοστάσιο απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες και διεκδικήσεις (ΤΑΙΠΕΔ, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υπεργολαβίες κάθε είδους ακόμα και στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ όπως π.χ. οι υπηρεσίες καθαριότητας).

Τα τελευταία χρόνια έγινε πλέον καθαρό ότι τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται.  Επίσης η εμπειρία μας έδειξε ότι η τοπική παρέμβαση αποτελεί κρίσιμο πυλώνα του λαϊκού ταξικού κινήματος. Οι αιτίες της σημερινής κατάστασης δεν βρίσκονται ούτε στους κακούς διαχειριστές ούτε σε κακές επιλογές.  Οι αιτίες είναι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις στην οικονομία και η λύση είναι η κατάργησή τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τον τελικό λόγο στον εργασιακό τους χώρο και να διαμορφώνουν τις αποφάσεις που τους αφορούν με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες. 

Η συγκρότηση λοιπόν της κίνησης μας πηγάζει από την κοινωνική αναγκαιότητα της εποχής μας τόσο στο τοπικό όσο και στο γενικότερο κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

  Πηγάζει από την αναγκαιότητα ο Δήμος να αποτελέσει κύτταρο ουσιαστικής δημοκρατίας, λαϊκής συμμετοχής, ελέγχου και πάλης.  Να αρνηθεί το ρόλο του τοπικού κράτους που την έχει μετατρέψει ο Καλλικράτης, του μοχλού εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων, της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ και σε συμπόρευση με το λαό και το κίνημα να αντισταθεί αγωνιστικά στις αντιλαϊκές πολιτικές, δημιουργώντας εμπόδια, ρωγμές και ρήξεις με το σύστημα μέχρι την τελική ανατροπή του.

 Πηγάζει από την άμεση ανάγκη της επιβίωσής μας από την εξαθλίωση, της ανατροπής της σύγχρονης κοινωνικής βαρβαρότητας, της ανάπτυξης ενός μαχητικού λαϊκού κινήματος και στην γειτονιά μας.

  Πηγάζει από την ανάγκη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να βάλουμε φρένο   και να ανατρέψουμε τις τοπικές και κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές και να σταματήσουμε να εκχωρούμε στο κεφάλαιο στα μονοπώλια και στο κέρδος,  την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξής μας, μόνο και μόνο για την βιολογική μας συντήρηση.

 Πηγάζει από την ανάγκη μιας μαχητικής λαϊκής φωνής και μιας άλλης πρότασης κόντρα στις λογικές της διαχείρισης, της απομόνωσης, των παραγόντων και των σωτήρων. Η ελπίδα  σήμερα δεν βρίσκεται σε κανέναν υποψήφιο δήμαρχο ή τοπικό παράγοντα που υπόσχεται ότι θα «καθαρίσει» για μας χωρίς εμάς, σε κανένα κόμμα που υπόσχεται ότι μέσω της κυβερνητικής διαχείρισης, χωρίς συγκρούσεις ρήξη και αποδέσμευση με την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα, μπορεί να πετύχει καλύτερη διαπραγμάτευση. Aυτά δεν είναι μόνο «κεντρικά» πολιτικά ζητήματα που αφορούν λίγο ή καθόλου το πιο «στενό» πεδίο των δημοτικών εκλογών. Μπορεί κάποιος σήμερα να μιλήσει για ένα Δήμο, χωρίς να δει από πίσω τον Καλλικράτη, τη δημοσιονομική πειθαρχία, το μνημόνιο και την τρόικα;

Η ελπίδα βρίσκεται στην ανάπτυξη  ενός τοπικού- λαϊκού κινήματος κυριολεκτικά από τα κάτω, με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, που θα μπορέσει να απαντήσει και να παρέμβει οργανωμένα στα του δήμου μας και θα τα συνδέσει με την συνολική πάλη ενάντια στον Καλλικράτη στα μνημόνια την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ.

Σε μία τοπική μαχητική κίνηση που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος, θα δώσει αγωνιστικό και διεκδικητικό παρόν στις επερχόμενες εκλογές,  θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από αυτές, και  με όπλο τη συλλογικότητα, τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και το σεβασμό του κάθε αγωνιστή, θα οικοδομεί στην πράξη την ενότητα των αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων και το αναγκαίο σήμερα ενιαίο μέτωπο ρήξης και ανατροπής.

Σε μία κίνηση  που σε αντίθεση με τις οργανωτικές λειτουργίες των γνωστών μέχρι σήμερα παρατάξεων και σχημάτων, θέτει σαν αρχή και προϋπόθεση λειτουργίας της το δικαίωμα συμμετοχής όλων, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες (λαϊκές συνελεύσεις-επιτροπές γειτονιάς με κορυφαία την γενική συνέλευση ) και στη βάση της θέλησης των πολλών, θα αποφασίζει και θα δρα. 

Σε μία κίνηση που θα στηρίζεται στην αρχή της αιρετότητας,της ανακλητότητας και της δυνατότητας της εναλλαγής  των εκπροσώπων της στο δήμο (με απόφαση της Γ.Σ) και που θα αποτελεί το βασικό στήριγμα αλλά και τον κριτή της δράσης τους μέσα σε αυτόν.

Σαν αριστερή αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση «ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ», στη βάση αυτών των προγραμματικών και οργανωτικών αρχών απευθυνόμαστε και καλούμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που βρεθήκαμε παρέα στους κοινούς αγώνες, τις πορείες, τις καταλήψεις και τις αντιφασιστικές – αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, αλλά και όλους τους δημοκράτες, αντιφασίστες αριστερούς, αγανακτισμένους και απογοητευμένους πολίτες του Ηρακλείου να συμβάλλουν ενωτικά και δημοκρατικά σε αυτήν μας την προσπάθεια.  Να συμβάλλουν στη χάραξη της τοπικής μας παρέμβασης, στη διαμόρφωση του αναλυτικού μας προγράμματος,  στην μάχη των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών. Στην ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος ρήξης και ανατροπής με τους παρακάτω βασικούς άξονες πάλης που αποτελούν μόνο το στίγμα και την ραχοκοκαλιά του προγράμματός μας.  Η συλλογική προσφορά και η συμμετοχή όλων στον εμπλουτισμό, στην ανάλυση, στην εξειδίκευση και στην συγκεκριμενοποίηση στις ιδιομορφίες του δήμου μας, θα αποτελέσει και το τελικό πρόγραμμά μας:

ΘΕΛΟΥΜΕ  ΚΑΙ  ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ  ΓΙΑ:

 

·         Ένα δήμο αγωνιστικό, κύτταρο δημοκρατίας, με κοινωνικές παροχές για όλους(ντόπιους και μετανάστες),που θα προτάξει την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξής μας και την βελτίωση των συνθηκών της ζωής και της πόλης μας, σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής.

·         Ένα δήμο πραγματικά δημοτικό και όχι κρατικό, με πλατιά συμμετοχή του λαού και των δημοτών, που σε συμπόρευση με το τοπικό κίνημα και την αυτοοργάνωση της κοινωνίας μέσα από  λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, επιτροπές γειτονιάς κ.τ.λ. θα παλέψει ενάντια στην κρίση και τα μνημόνια, ενάντια στην εξαφάνιση – ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δημόσιων παροχών (υγεία, παιδεία, πρόνοια), ενάντια στην καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος και σε κάθε είδους οικονομική βία (δημοτικά τέλη, χαράτσια, εφορίες, φόροι, τοκογλυφικά δάνεια, πλειστηριασμοί,-κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος και νερού), ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και φυσικού πλούτου.

·         Ενάντια στο στραγγαλισμό της ελληνικής κοινωνίας που μέσα από τα μνημόνια της επιταγές της Ε.Ε του Δ.Ν.Τ και της κυβέρνησης βρίσκει με τον Καλλικράτη την εφαρμογή του στο ”τοπικό κράτος“. Απαιτούμε την κατάργηση του Καλλικράτη και του Οικονομικού Παρατηρητήριου για τους ΟΤΑ. Την δραστική μείωση των δημοτικών τελών και των φόρων στους εργαζόμενους και την πλήρη κατάργησή τους στους ανέργους, σε συνδυασμό με την αύξηση των πόρων και την χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, το λογιστικό έλεγχο και την άμεση διαγραφή των τόκων των δήμων στις τράπεζες και το κεντρικό κράτος καθώς και των χρεών που μέσα από «αμαρτωλές συμβάσεις» απομυζούν τόσα χρόνια τα έσοδα του δήμου.

·         Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του δήμου.  Όχι απλά στεκόμαστε ενάντια σε κάθε απόλυση ή διαθεσιμότητα δημοτικού υπαλλήλου, αλλά θέλοντας και έχοντας την  πεποίθηση  ότι ο δήμος πρέπει  να προσφέρει μέσα από  τις υπηρεσίες  πολιτισμού  ( 940) , αθλητισμού   ( δημοτικοί χώροι άθλησης ),υγείας, παιδείας ( δημοτικοί παιδικοί σταθμοί-σχολεία ), πλατείες ,καθαριότητα, πράσινο ,απαιτούμε την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων,  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ,καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση.  Αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης που θα στερήσει από όλους μας την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους.

·         Την στήριξη και το συντονισμό όλων των εργατικών αγώνων μέσα από πραγματικές αποφάσεις των ίδιων των εργαζόμενων ( πρωτοβάθμια σωμάτια ), σε αντιδιαστολή με τους ηττημένους επαγγελματίες του συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ)που τόσα χρόνια συνδιαλέγονται με την εκάστοτε εξουσία.  Ενάντια στις απολύσεις και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, (διαθεσιμότητες, εφεδρεία, κοινωφελή εργασία), για την ανάπτυξη της ταξικής εργατικής αλληλεγγύης ενάντια στη φιλανθρωπία και στην εκμετάλλευση της φτώχιας. 

·         Για  την καταπολέμηση της ανεργίας που φτάνει στο 30% του ενεργού πληθυσμού της χώρας και στη νεολαία πάνω από το 60%.δημιουργώντας μια γενιά που καλείτε να ζήσει χωρίς κανένα μέλλον  εξαναγκάζοντας ένα τμήμα της ( τις περισσότερες φόρες το πιο εξειδικευμένο ) να ακολουθήσει το δρόμο της μετανάστευσης.  Για την οργάνωση του κινήματος των ανέργων ως ειδικό και αναγκαίο βραχίονα του εργατικού κινήματος.

·         Την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, ενάντια στην τσιμεντοποίηση, τις περιφράξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και καταπατήσεις, ενάντια στην καταστροφική «ανάπτυξή» τους. Να δοθεί το Πάρκο Φιξ και η πλατεία Ηρακλείου στους δημότες.

·         Για καθολική και δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό, την τέχνη και τον αθλητισμό.

·         Εναντία στον κρατικό αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία , για τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες της εποχής μας. Να δημιουργηθούν οι ανάλογες  υποδομές για την ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του δήμου των ατόμων με ειδικές ανάγκες , ενάντια στο σεξισμό τον ρατσισμό και τις διακρίσεις .

·           Θέλουμε ένα Ηράκλειο πόλη αντιφασιστική και αντιρατσιστική.  Να κλείσουν τώρα τα γραφέα των ναζί της χρυσής αυγής στην γειτονιά μας. ΄Ισα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα για τους μετανάστες.  Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών.

Η λύση είναι στα χέρια μας.  Είναι στη συλλογική δράση και την αυτοοργάνωση της κοινωνίας μας.  Μπορούμε και πρέπει να την δώσουμε.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου