Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ρήξη και Ανατροπή: Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι! Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης


Ηράκλειο Αττικής, 01/10/2015

Η αριστερή αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση: «Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο» ξεκινάει πολύπλευρη πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι. Έρχονται κατατρεγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις δικτατορίες και τις οικονομικές καταστροφές που προκαλούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, το ΔΝΤ και γι’ αυτό αρνούμαστε να συναινέσουμε στις ρατσιστικές πολιτικές τους με τους φράχτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την FRONTEX.

Στα πρώτα βήματα της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται τα εξής:
1.      Συμμετείχαμε την Τρίτη 29.09 στο κοινό συντονισμό δράσης για τους πρόσφυγες με τις αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις της Αθήνας.
2.     Καταθέσαμε  ψήφισμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30.09 όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η συνεισφορά του Δήμου για στέγαση των προσφύγων σε συγκεκριμένους δημοτικούς χώρους.
3.     Στο Στέκι της «Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο» (Πολυτεχνείου 29) θα γίνεται συλλογή ρούχων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Η συλλογή θα γίνεται κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή από 7 μμ έως 10 μμ και καλούμε τον Ηρακλειώτικο λαό σε ανταπόκριση. Ήδη έχει κυκλοφορήσει ενημερωτικό υλικό και αφίσα. Μαζική εξόρμηση - ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 03/10 και ώρα 7 μμ στα «Ηράκλεια».
4.     Διοργάνωση εκδήλωσης για τους πρόσφυγες με αντιρατσιστικό  – αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο την Τετάρτη 21.10. Σε επόμενο δελτίο Τύπου θα αναφερθούμε αναλυτικά για την συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση είναι η απάντηση μας στις πολιτικές της ΕΕ που μαζί με τα μνημόνια και τη φτώχεια παίζει το χαρτί του εθνικισμού, του ρατσισμού και της πολεμοκαπηλείας για να μετατρέψει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΠΟΛΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ – ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ



ακολουθεί το ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, 30.09.2015  
   
Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας εκτυλίσσεται μια πρωτοφανής τραγωδία: Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από περιοχές που μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα δουλεμπόρων σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασωθούν και να βρουν καταφύγιο στην ΕΕ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φεύγουν από επιλογή αλλά από ανάγκη, εξαιτίας είτε της φτώχειας είτε των πολεμικών συγκρούσεων.
Είναι πρόκληση η ΕΕ να προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευθύνες της! Την ώρα, που χιλιάδες πρόσφυγες πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, οι αποφάσεις των υπουργών της ΕΕ οδηγούν σε μεγαλύτερο κλείσιμο των συνόρων με τη στρατιωτικοποίηση της φύλαξης τους. Η ΕΕ, αντί να δεχθεί τους πρόσφυγες, τους κηρύσσει τον πόλεμο οδηγώντας τους έτσι να ρισκάρουν ακόμη περισσότερο τις ζωές τους για να περάσουν στην Ευρώπη. Η «κατανομή 120.000» είναι το πρόσχημα για να εγκατασταθούν σκληροί και άκαρδοι μηχανισμοί «καταγραφής»  από τη FRONTEX και τις αστυνομικές αρχές, ώστε να μπλοκαριστεί το πέρασμα τους. Η ρατσιστική εκστρατεία κλιμακώνεται ενώ ταυτόχρονα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  (με πρόσφατους βομβαρδισμούς της Γαλλίας) φουντώνουν την εγκληματική δράση του ISIS σε όλη την Μ. Ανατολή.
Από την πλευρά μας θεωρούμε, τουλάχιστον, απάνθρωπο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να θεωρούνται παράνομοι (ή κοινωνική απειλή) και να μην τους παρέχονται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ζωής και επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα να γίνονται θύματα φασιστικών ή ρατσιστικών επιθέσεων (πολλές φορές ακόμα και από τις αρχές).
Απαιτούμε άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους στους πρόσφυγες. Να φύγει η FRONTEX. Να κλείσει η Αμυγδαλέζα και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Απαιτούμε την άμεση στέγαση όλων όσων κατασκηνώνουν σε πλατείες. Να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές για στέγαση, σίτιση και περίθαλψη όλων των  προσφύγων, με άμεση πρόσληψη προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες.
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου, δηλώνει την θέλησή του να κινηθεί στην κατεύθυνση εξεύρεσης χώρων για να φιλοξενηθούν Σύριοι πρόσφυγες, θύματα πολέμου, που θα αποτελέσουν μόνιμους χώρους φιλοξενίας. Θα προσπαθήσει να στηρίξει ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους και θα συμβάλει στην κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους για να ζουν αξιοπρεπώς. Ταυτόχρονα καλεί και τον λαό του Ηρακλείου να κάνει το ίδιο.

Αγωνιζόμαστε  όλοι για να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τους ανθρώπους αυτούς. Να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα πολέμου και να ενταχθούν ομαλά, εφ’ όσον το επιθυμούν, στην κοινωνία. Ταυτόχρονα ζητάμε από τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας, ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής να πάρει πρωτοβουλίες για το άνοιγμα χώρων φιλοξενίας των προσφύγων σε δήμους της Αττικής και να διεκδικήσει χρηματική επιχορήγηση στους Δήμους για το σκοπό αυτό. Τέλος ζητάμε να κινηθεί άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση και η Περιφέρεια Αττικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου